Vamp med flere stemmer

Vamp bruker flere vokalister på den nye platen «Liten fuggel» som slippes i morgen. Øyvind Staveland lover et band i lysere lune.
Det er ingen hovedvokalist på platen. Alle i Vamp liker å synge. Vi har brukt mye koring og duetter, og tre stemmer på en sang. Dessuten mer luft i kompet, og instrumenteringen er minimalisert i forhold til innspillingene med Kringkastingsorkesteret (KORK), forteller Øyvind Staveland. Foruten Paul Hansen låner Odin og Øyvind Staveland, og Eivór Pálsdóttir stemmene sine til de elleve låtene på albumet.
Kontraster
- Vi tenker nok annerledes enn andre band. Meningen er at de ulike vokalistene skal hjelpe oss med kontraster. Alle stemmer har ulike valører, men samtidig skal de passe inn i sammenhengen. Få det til å bli homogent, sier Staveland.
Han er glad for å komme i mål etter en lang prosess, som føles lengre for hver gang. For 13. gang gir Vamp ut plate. Den forrige var «I symfoni II» i 2010 sammen med KORK.
- Hva er ideen bak det nye albumet?
- Det har ingen rød tråd. Vi har vært plateartister lenge og liker å lage musikk. Når det har kommet nok sanger, gir vi ut plate. Hvilken plass de skal ha, starter ikke før skisser er levert til plateselskap og produsent. Men vi har gjort noen grep.
Tilbake til seg selv
Et av grepene til Vamp-musiker, er å finne tilbake til seg selv. Vekk fra fullt symfoniorkester og gjøre det enklere.
- Vi ville kle av oss litt, sier sjefen sjøl, ansvarlig for en god del av melodiene. Vamp tok denne gang turen til Torshavn på Færøyene. Med seg hadde de Espen Lind som produsent. Alle musikerne var begeistret for å komme seg bort fra en travel hverdag. Finne roen i et nytt studio der knapt noen hadde spilt inn plate.
Lind har tidligere sagt til Haugesunds Avis at han ville gjøre bandet til den beste utgaven av Vamp 2012, og at han har investert mye i platen.
Et lysere album
Øyvind Staveland mener at albumet er lysere enn både «St. Mandag» og «Siste stikk». På «Oles vise» har Erik Bye stått for tekst og vært medkomponist på melodien.
- Vi møtte Erik Bye flere ganger. Dette er en sang vi ble bedt om å spille inn for ti år siden i forbindelse med innsamlingsaksjon for Redningsselskapet. I ettertid har vi hørt på skissen og spilte den for Espen Lind som sa: Den skal vi gjøre på nytt, og la den være en av stolpene på platen.
Selv har sjefsvamperen latt seg inspirere av latinamerikansk musikk på låten «Sjel, men inga skjorte».
- Jeg lagde melodien på Cuba. Fant en reglelignende tekst av Ingvar Hovland. Vi jobbet mye med å få låten til å bli mer Vamp.
Overskudd av sanger
Denne gang har det vært flust av låter å boltre seg i. Bandet har et overskudd på seks-sju innspilte sanger som ikke passet sammen med de andre. Blant annet «Bror» med tekst av Lars Saabye Christensen.
- Det er flott å ha flere sanger enn vi trenger, men det kan også føre til frustrasjon. Noen i bandet kan ha sin spesielle favoritt.
Øyvind Staveland og resten av haugesundbandet legger ut på turné onsdag 31. oktober. Første stopp er Lillestrøm. I forkant har de laget en preproduksjon med lyd og lys for å være rustet for uker ute på veiene. Byscenen i Haugesund kaller 21. og 22. november.
- Hva tenker du om platesalget?
- Vi håper jo på godt salg av CD-er og digitalt. Jeg tror vi har gjort noe lurt med å gå over til Universal. De har oppdaterte og flinke folk, og det er bra for oss, sier Staveland.
«St. Mandag» og «Siste stikk» solgte begge 70-80.000. For «I full symfoni II» lød salget på 50.000.
- Vi har gjort avtale med NorgesGruppen om salg i flere butikkjeder. Vi har stor tro på albumet og håper å selge minst 50.000 av «Liten fuggel», forteller Silje Hope i Universal.